• 013 29 36 13

Schotse Collie

Over de Schotse Collie

De Schotse Collie is een langharige herdershond, afkomstig uit Schotland. Daar worden ze al eeuwenlang gebruikt om schapenkuddes te hoeden. Ook in andere delen van de wereld is het ras populair. Dit heeft enerzijds te maken met de wereldberoemde televisieserie "Lassie", waarin de hoofdrol is weggelegd voor een prachtige Schotse Collie. Het ras bestaat dus al heel lang en ziet er enorm elegant uit. Hun prachtige vacht en lange neus geven hen een bijzondere look. De spitse snuit is ontstaan doordat men de Barsoi, een Russische windhond, heeft ingefokt. 

De langharige Schotse Herdershond is een ideale speelkameraad voor kinderen. Het ras is erg geliefd als gezinshond, vanwege zijn intelligente en sociale karakter. 

Vacht en verzorging

De lange vacht van een Schotse Collie moet wekelijks gekamd worden. In de ruiperiode is dat zelfs dagelijks. Dit doe je om losse haren te verwijderen en klitten te voorkomen. Je gebruikt best een goede kam met lange tanden.

Er zijn drie verschillende kleurslagen mogelijk. De meest voorkomende is sable, hiermee wordt bruin-wit bedoeld. Blue merle is ook een mogelijk kleurpatroon. De laatste kleur die voorkomt is driekleur of "tricolor". Hiermee bedoelen we zwart met wit en tankleurige aftekeningen.

Opvoeding en beweging

De Schotse Collie leert relatief snel nieuwe dingen. Je moet veel gebruik maken van je stem om de beste resultaten te boeken. Probeer echter niet te schreeuwen, want het ras is erg gevoelig. Schotse Herdershonden zijn zeer gehoorzaam en sportief. Je kan dus zeker deelnemen aan gehoorzaamheidswedstrijden of allerlei hondensporten. 

In het eerste levensjaar moeten Schotse Collie pups sterke botten en gewrichten ontwikkelen. Daarna hebben ze veel ruimte en beweging nodig, om hun energie kwijt te kunnen. Laat je hond naast de fiets lopen of trek regelmatig je wandelschoenen aan. Ook balspelletjes vinden ze meestal ontzettend leuk. De omgang met kinderen en andere huisdieren vormt geen enkel probleem. Zelfs vreemdelingen zullen openhartig ontvangen worden. Dat maakt de Schotse Collie niet de allerbeste waakhond, maar ze zullen zeker wel waarschuwen wanneer ze onraad ruiken.

Grootte

De schouderhoogte van een volwassen reu bedraagt ongeveer 56 tot 60 cm. Teven worden iets kleiner, namelijk 50 tot 56 cm. 

Wilt u een Schotse Collie puppy kopen?

Ga naar onze beschikbare pups

Meer informatie over onze pups?

Hezestraat 110
3290 Diest
HK15212283
(0032) 13/29 36 13
info@hezehof.be
Privacy
MA 10:00 - 19:00
DI 10:00 - 19:00
WO 10:00 - 19:00
DO 10:00 - 19:00
VR 10:00 - 19:00
ZA 10:00 - 17:00
ZO 10:00 - 17:00